Wkur@#$%wiają mnie po raz n-ty "górnicy" i ich sk

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Busku
    Rider
    • 2009
    • 655

WIELKIBONGO, Ale co to ma do obecnej sytuacji? To że np mój ojciec kupił kiedyś pralkę lub cokolwiek innego to mam się teraz z tym źle czuc albo kogoś przepraszac? Zawsze powtarzam że skoro górnikom jest tak cudownie no to nie widzę przeszkody aby zmienic pracę, kto tego zabroni?
    Zamieszczone przez Andja
    co lepsze nawet w knajpie za piwo.
    Nie znam kopalni która wydaje kartki dzięki którym można kupic alkohol lub wyroby tytoniowe, ale może w Rudzie jest inaczej.
    Zamieszczone przez Alonzo_
    Ale przez dotowanie w nieskończoność złodziejskich firm, które reprezentujecie brakuje na wiele a zabraknie na jeszcze więcej.
    Jeszcze raz napiszę, nie wkładaj wszystkich do jednego wora bo nie każda kopalnia traci i nie każdy górnik ma wypisane na czole "DEBIL" i leci do Warszawy palic po...e opony i co tam jeszcze wpadnie w ręce...
    Zamieszczone przez Alonzo_
    Panowie górnicy gdybyście chcieli być tu przed nami obiektywni i uczciwi to nie powinniście popierać żadnych "rajdów" na Wa-wę i wyciągania kasy z budżetu, ani w tych manifach uczestniczyć.
    Nie wiem jak reszta ale przez Warszawę przejeżdżam tylko jak jadę na wakacje i nie uczestniczę wtedy w manifestacjach... K...a Jeszcze raz napiszę o tym posranym podatku VAT, pytam dlaczego Polska do....ła te 22% jako jedyny kraj na całym świecie?? Nie dziwcie się ludziom którzy zap....li X lat na dole na ścianach, przodkach itd a teraz wmawia Im się że kopalnia jest nierentowna i trzeba zamknął wpizdu. Dlaczego nie można zmniejszyc podatku, pytam dlaczego?? Proste pytanie na które nikt nie odpowiedział, nikt nie zauważył że podatek to 30% kosztów kopalń, zauważone zostało to że k...a za kartki gdzieś tam można browara kupic, żenada

[ Dodano: Wto 25 Lis, 14 22:14 ]
    Maicroft, W tym przypadku wszyscy zyskują po prostu krocie
    Pozdrawiam
    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
    Mercedes W210 290 Turbodiesel
    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• WIELKIBONGO
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1594
      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Busku
      Zawsze powtarzam że skoro górnikom jest tak cudownie no to nie widzę przeszkody aby zmienic pracę, kto tego zabroni?
      Busku, żeby nie zaczynac pyskówki ponownie,to akurat działa w dwie strony :|

Nikt od Ciebie nie oczekuje zebys sie źle z tym czuł,że Twój ojciec cos kiedys kupil. Chodzi o to,ze OD ZAWSZE ta grupa zawodowa miała i ma przywileje. Mało tego jezeli ktos chce je w jakikolwiek sposób zmienic to rozkrecaja zadymę bo im sie należy. Lata wstecz w woj. łódzkim jak tu ktos wczesniej napisał zwolniono kilkaset tys. zatrudnionych we włokiennictwie. Oni nie mieli rodzin??? A moze nie umieli wpaść do warszafki jak banda bydła niszcząć na swojej drodze wszystko co popadnie??
      Bo z reguły jak dzielni górnicy tak robia (podobno Ty nie jeździsz to nie jest to nic personalnie do Ciebie) to szanowna władza wyjeżdża z miasta a po d... dostaja zwykli normalni ludzie. I ci normalni ludzie płaca za wybryki grupki ludzi, którzy uważaja że sie im wszystko nalezy bo oni z przywilejów nie zrezygnuja. Pomijajac to,ze duża częśc jest taka pijana ze nie potrafi na Torwarze wyjśc z autokaru. I to tyle w temacie.

I chociaz rzadka sie zgadzam z Dato to w tym co napisał wcześniej zgadzam sie w 200%. Skoro Twoja firma jest na "+" to zarabiaj i 20tys. miesiecznie. Ale jezeli jest na "-" to z czegos trzeba zrezygnowac a nie miałem przywileje,mam przywileje i bede je miał bo jak nie to zrobie rozpierdzuche.
      NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
      BYŁA TEŻ CEGA
      A TERAZ JEST SUPERB CBBB
      MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
        (...) Pomijając to, że duża część jest taka pijana ze nie potrafi na Torwarze wyjść z autokaru. I to tyle w temacie
        W zeszłym roku obserwowałem ich demonstrację kończącą się pod katowickim Spodkiem... Na samym końcu marszu całe tabuny protestujących tworzyły rzędy sikających na mur starego biurowca PKP... Chyba nie po herbacie im się zachciało :szeroki_usmiech
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Busku
          Rider
          • 2009
          • 655

W koło jedno i to samo, piszecie że kopalnie są na -, a ja dalej nie otrzymałem odpowiedzi na moje proste pytanie :wink: Agamek12, Pewnie było zimno to i herbaty dużo pili :wink:
          Pozdrawiam

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Zamieszczone przez Busku
            Agamek12, Pewnie było zimno to i herbaty dużo pili :wink:
            Tak, latem. Klima nie była w stanie schłodzić mi kontenera, a chłopaki rozgrzewali się herbatą... z prądem chyba
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• WIELKIBONGO
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1594
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Busku
              W koło jedno i to samo, piszecie że kopalnie są na -, a ja dalej nie otrzymałem odpowiedzi na moje proste pytanie
              Busku, a my w koło odpowiadamy że jeżeli twoja jest na "+" to zarabiaj i 20tys. miesięcznie bo robote masz ciężka i ryzykowna.
              Ale jeżeli któraś jest na "_" to albo trzeba cos zmienic albo ja zamknąć a nie robic co chwile rozpierduche,która najbardziej uderza w zwykłych ludzi i darcie sie że przywileje sie należą i basta.

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
              BYŁA TEŻ CEGA
              A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• Busku
                Rider
                • 2009
                • 655

WIELKIBONGO, Niech rząd zmniejszy podatek o którym piszę już 10 raz, nie będzie problemu "nierentownych" kopalń i basta...
                Pozdrawiam

Komentarz

• WIELKIBONGO
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1594
                  • Superb II (3T4)

Busku, jasne,niech zmniejszy podatek
                  Zaraz po tym jak zmniejszy podatki mnie i milionom innych Polaków,produkujacych cokolwiek albo prowadzących działalność. i basta....
                  My o rozpierduchach a Ty o podatku....
                  A może zlikwidowac troche zwiazków zawodowych bo podobno gdzies tam w górnictwie jest ponad 100 organizacji zwiazkowych???

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                  PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                  BYŁA TEŻ CEGA
                  A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• Busku
                    Rider
                    • 2009
                    • 655

Jestem jak najbardziej za :wink: Mówię o tym podatku bo zmieniłoby to sytuacje tych kopalń i skończyłby się temat durnych manifestacji... Nie widzisz w tym nic dziwnego że wszystko w Polsce musi byc jak w unii a jakoś podatku na węgiel nie można dostosowac do innych krajów i całego świata? Najlepszym sposobem jest doj....c 22% a potem rzucac mięsem po górnikach. Dla mnie jest to chora sytuacja bo to zabija kopalnie.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• orzel720
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2277
                      • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez kazik4x4
                      Na zasadzie równości wszystkich wobec prawa mogę też moim pracownikom obiecać 13, 14, 14, "barbórki", bony, deputat w wyprodukowanych wyrobach i inne dodatki a jak na to nie będę mieć bo po prostu firma tego nie wypracuje, to ich wyśle pod sejm a do ZUS napisze o umorzenie zaległych składek.
                      zgadzam się w 100000000%

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15979
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Agamek12
                        Klima nie była w stanie schłodzić mi kontenera, a chłopaki rozgrzewali się herbatą... z prądem chyba
                        Bądź też prądem z herbatą - tak więcej po tajniacku, dla niepoznaki :hmm :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                        رافال
                        Spoty
                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                          Busku, a my w koło odpowiadamy że jeżeli twoja jest na "+" to zarabiaj i 20tys. miesięcznie bo robote masz ciężka i ryzykowna.
                          Ale jeżeli któraś jest na "_" to albo trzeba cos zmienic albo ja zamknąć a nie robic co chwile rozpierduche,która najbardziej uderza w zwykłych ludzi i darcie sie że przywileje sie należą i basta.
                          +100%

[ Dodano: Sro 26 Lis, 14 19:55 ]
                          Zamieszczone przez Busku
                          WIELKIBONGO, Niech rząd zmniejszy podatek o którym piszę już 10 raz, nie będzie problemu "nierentownych" kopalń i basta...
                          Ja pierdziele, synek czy ty sie orientujesz co to jest VAT??? Jak się go nalicza, jak się go odprowadza? Wiesz jaka jest różnica w VAT naliczonym a VAT należnym??
                          Jakby węgiel miał 0% VAT to de facto byśmy (my, społeczeństwo) dotowali ten zasrany biznesik ca 8-15% wartości sprzedawanego węgla. Czyli do każdej tony dopłacalibyśmy ok 100zł...

A poza tym dlaczego ten podatek miałby być mniejszy? Bo sobie tego kurw#$%a jaśnie panowie górnicy życza??

Komentarz

• Busku
                            Rider
                            • 2009
                            • 655

synek
                            Chłopie ogarnij się... A czy Ty wiesz jaki to jest koszt dla kopalń? Porównujecie sklepiki osiedlowe z kopalnią... Nie trafia do Was to że zmniejszenie podatku zmieniłoby tą sytuacje?
                            Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez Busku
                              synek
                              Chłopie ogarnij się... A czy Ty wiesz jaki to jest koszt dla kopalń? Porównujecie sklepiki osiedlowe z kopalnią... Nie trafia do Was to że zmniejszenie podatku zmieniłoby tą sytuacje?
                              VAT jest KOSZTEM???

Tym stwierdzeniem pokazałeś, że to Ty widzisz kopalnię jako osiedlowy sklepik. Synek jesteś i tyle.

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15979
                                • Superb III (3V3)

Wkur@#$%wiają mnie po raz n-ty "górnicy"
                                A mnie już zaczyna wkur@#$%wiać bicie piany w tym temacie. Panowie, wrzućcie na luz, bo za chwilę dojdzie do tego, że jeden będzie wyzywał rodzinę drugiego do 5 pokoleń wstecz... :roll:
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• Busku
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 655

W 2012 r. do Polski sprowadzono 16 mln t. węgla, a w roku 2013 ponad 12 mln. Taki import powoduje, że ok. 30 % energii elektrycznej produkowanej w Polsce pochodzi z węgla importowanego. Prawie 60 proc. importowanego węgla pochodzi z Rosji, a pozostałe 40 % z USA, Czech i Kolumbii. Polski węgiel jest obciążony stawką VAT 23 %, co jest w porównaniu z węglem sprowadzanym do Polski najwyższą stawką. Przykładowo rosyjski węgiel jest opodatkowany stawką VAT 15 %. To oczywiście cytat...

[ Dodano: Sro 26 Lis, 14 20:41 ]
                                  Synek jesteś i tyle.
                                  Jeszcze raz napiszę ogarnij się... Nie rób z siebie "starego wyjadacza" bo to żałosne trochę...
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Zamieszczone przez Busku
                                    W 2012 r. do Polski sprowadzono 16 mln t. węgla, a w roku 2013 ponad 12 mln. Taki import powoduje, że ok. 30 % energii elektrycznej produkowanej w Polsce pochodzi z węgla importowanego. Prawie 60 proc. importowanego węgla pochodzi z Rosji, a pozostałe 40 % z USA, Czech i Kolumbii. Polski węgiel jest obciążony stawką VAT 23 %, co jest w porównaniu z węglem sprowadzanym do Polski najwyższą stawką. Przykładowo rosyjski węgiel jest opodatkowany stawką VAT 15 %. To oczywiście cytat...
                                    A rozumiesz co zacytowałeś?? I to jeszcze niedokładnie, tak żeby było wygodniej dla ciebie??

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Busku, Po to rządzący mają obniżyć gornikom podatki aby reszta społeczeństwa za to zapłaciła? Nie wystarczy że ZUS już anulowal kilkaset mln dlugu?
                                      Ja spóźnię się kilka dni z zaplaceniem podatku to muszę za każdy dzień zwłoki becalowac kasiore.
                                      Odnośnie Vatu, poczytaj trochę na jego temat :wink:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Busku
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 655

kazik4x4, Wygodnie dla mnie? Odpowiedz mi proszę, śląsk "śpi" na węglu... Okazuje się że lepiej jest sprowadzac węgiel z Rosji i Stanów niż dbac o "swoje". Ale kto wytłumaczy to że sprowadzamy taniej i za...ste g...o które mieszamy z Naszym węglem? Kto na tym zyskuje a kto traci? Myślisz że górnicy są z tego zadowoleni? kazik4x4, założyłeś ten temat więc i tak nie przyznasz chociaż częściowej racji... Pozdrawiam w miłej atmosferze
                                        [ Dodano: Sro 26 Lis, 14 21:12 ]
                                        Podobna sytuacja jest z firmą "polar"... Lepszym rozwiązaniem jest wysyłac z Polski częsci do Hiszpanii niż składac je w Polsce i dac miejsca pracy... Bo tam jest taniej?
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez Busku
                                          kazik4x4, Wygodnie dla mnie? Odpowiedz mi proszę, śląsk "śpi" na węglu... Okazuje się że lepiej jest sprowadzac węgiel z Rosji i Stanów niż dbac o "swoje". Ale kto wytłumaczy to że sprowadzamy taniej i za...ste g...o które mieszamy z Naszym węglem? Kto na tym zyskuje a kto traci? Myślisz że górnicy są z tego zadowoleni? kazik4x4, założyłeś ten temat więc i tak nie przyznasz chociaż częściowej racji... Pozdrawiam w miłej atmosferze
                                          Znaczy kolega chce powiedzieć, że winą za kiepską kondycję polskich kopalni nalezy obarczyć polski rząd który na polski węgiel nałożył najwyższą stawkę VAT a na ten z Rosji tylko 15%?? Dobrze to rozumiem, bo jeśli tak to zupełnie inna sprawa... To sorry po prostu Busku.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 14 21:34 ]
                                          Zamieszczone przez Busku
                                          To ja Ci odpowiem: swego czasu "łódzkie" spało na tekstyliach. Okazało sie że lepiej sprowadzać tkaniny ze wschodu niż dbać o swoje. Kto na tym zyskiwał a kto tracił? Myślisz że Łódź, Tomaszów, Pabianice i dziesiątki tysięcy ludzi było zadowolone??
                                          Nie, ale oni nie mieli tak silnych powiązań w polityce i takich lobbystów, takich łapówkodawców i łapówkobiorców jak Wy - górnicza brać.
                                          To jeden z przykładów.

Komentarz

• Busku
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 655

Źle rozumiesz, nie przepraszaj bo nie masz za co :wink:
                                            Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez Busku
                                              kazik4x4, Wygodnie dla mnie? Odpowiedz mi proszę, śląsk "śpi" na węglu... Okazuje się że lepiej jest sprowadzac węgiel z Rosji i Stanów niż dbac o "swoje". Ale kto wytłumaczy to że sprowadzamy taniej i za...ste g...o które mieszamy z Naszym węglem? Kto na tym zyskuje a kto traci?
                                              Czy zajebiste gówno sprowadzamy to nie wiem - ale skoro sprowadzamy to znaczy że jest na to popyt. A popyt jest bo są spełnione jakieś warunki, np:
                                              - jest to dobre
                                              - jest to tańsze

O ile w kazdym zdrowym systemie cena i jakość decydują o sprzedaży danego towaru, to w chorej gospodarce sterowanej przez idiotów pod naciskiem grupy pieniaczy istnieje możliwość, że nałożone będzie embargo na tańszy produkt i społeczeństwo będzie musiało kupować 30% droższy produkt bo będzie "swój". I wtedy kilkadziesiąt tysięcy jaśniegórników będzie zadowolonych kosztem kilkunastu milionów przepłacających odbiorców detalicznych.
                                              Jakbyś miał kupować za 5 zeta paliwo krajowe a mógłbyć tankować za 3,5zł importowane to oczywiście byłbyć zajebistym patriota i co tydzień na stacji paliw przepłacał 90zł na baku w imię patriotyzmu... już to widzę.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 14 21:45 ]
                                              Zamieszczone przez Busku
                                              Źle rozumiesz, nie przepraszaj bo nie masz za co :wink:

No to nie pie#$%prz w taki sposób, bo ktoś kto nie zna mechanizmy naliczania VAT jest gotów pomyśleć że ten ruski węgiel jest u nas na stawce 15% a Polski 23%.

Komentarz

• Busku
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 655

To ja Ci odpowiem: swego czasu "łódzkie" spało na tekstyliach. Okazało sie że lepiej sprowadzać tkaniny ze wschodu niż dbać o swoje. Kto na tym zyskiwał a kto tracił? Myślisz że Łódź, Tomaszów, Pabianice i dziesiątki tysięcy ludzi było zadowolone??
                                                Nie, ale oni nie mieli tak silnych powiązań w polityce i takich lobbystów, takich łapówkodawców i łapówkobiorców jak Wy - górnicza brać.
                                                To jeden z przykładów.
                                                Ale zrozum mnie... Ja nie pracuję na kopalni, która wzbudza u Ciebie takie emocje... Więc chyba jeśli chodzi o "łódzkie" "śląskie" czy jakie tam jeszcze mam w głowie, to jest wina tych ludzi? Nie, to jest wina po....go polskiego rządu, najlepiej jest wszystko zamknąc.... Tylko że te "nierentowne" kopalnie nie są do zamknięcia! Na pierwszej stronie tego wątku kolega napisał że osoba prywatna kupiła kopalnie i postawiła ją na nogi, myślisz że została zamknięta dlatego że naprawdę nie dawała zysków?? Przeczytaj też posta Jark7 bo bijesz piane zupełnie niepotrzebnie mając zaślepione oczy.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Busku, co Ty jarasz człowieku?
                                                  Podatki i inne przywileje mają być równe dla wszystkich, łącznie z importem.
                                                  Jak kopalnia jest na minusie to należy ją zamknąć albo sprzedać komuś kto zrobi z tymi górnikami -nierobami porządek - po prostu ich wypierdoli z roboty - związki zawodowe to jest taki wrzód na dupie, że należy to operacyjnie usuwać - nie podoba się w robocie - to wypierdalać. Co kogo obchodzi, że z dziada pradziada ktoś był górnikiem? Ma pracować i mieć płacone zgodnie z umową. Jak jakieś przedsiębiorstwo nie przynosi zysku, bo na przykład ruski węgiel jest tańszy i jest na niego zbyt to się zamyka taką kopalnię i zapomina o niej, bo nie potrafi ona zawalczyć o klienta. To klient płaci i wymaga. Jak ma niższe wymagania to trzeba dostarczać gorszy węgiel i tyle. Tyle, że Wy nie potraficie tego prostego mechanizmu zrozumieć. W USA byście już byli dawno pogrzebani i zapomnieni, tylko polski litościwy rząd się tak nad Wami spuszcza jakbyście byli jakimś złotym jajem polskiej gospodarki.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• rafiki
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 15979
                                                    • Superb III (3V3)

Busku, tylko rzecz w tym, że już nie mamy gospodarki centralnie planowanej tylko jest wolny rynek :idea: jaka różnica? Taka, że wtedy od Ruskich brali jak rodzime źródła wg planu się kończyły więc nasz węgiel miał zbyt. A teraz, że od Ruskich jest X% tańszy to się bierze od nich, bo kasa publiczna jest i tak na minusie i trzeba minimalizować straty :idea:
                                                    Enriquez dobrze mówi, polać mu :!:
                                                    رافال
                                                    Spoty

Komentarz

Pracuję...